Forskningsgruppen NORCOR med bidrag på den europeiske hjertekongressen (ESC) i London

Flere medlemmer av forskningsgruppen NORCOR ved Drammen sykehus bidro på årets europeiske hjertekongress i London, ESC 2024.

Arnhild Bakken, Ingrid Engebretsen og John Munkhaugen foran ESC-skiltet utenfor konferansesenteret.

​Arnhild Bakken (forskningskoordinator ved Oslo universitetssykehus), Ingrid Engebretsen (ph.d.-stipendiat) og John Munkhaugen (leder av NORCOR) utenfor konferansesenteret i London..

Forskningsgruppen NORCOR ved Drammen sykehus består av et tverrfaglig team av kardiologer, forskningssykepleiere og helsefaglige eksperter som samarbeider om kliniske studier, registerstudier og translasjonell forskning innen kardiovaskulær medisin, med særlig fokus på risikofaktorer for hjerte- og karsykdom og forebyggende arbeid. Gruppen var solid involvert i årets europeiske hjertekongress i London.

Ph.d.-stipendiat Ingrid Engebretsen presenterte sitt abstrakt om adherence og PCSK9-hemmere, hvor hun la frem sin gjennomgang av nasjonale data på etterlevelse av ny kolesterolsenkende behandling. Seniorforsker Elise Sverre ledet en sesjon der den nyeste forskningen på kolesterolsenkende medisiner ble lagt frem.

Barak Zafrir og Elise Sverre presenterer på kongressen i London.
Elise Sverre ledet en sesjon om kolesterolsenkende medisiner sammen med Barak Zafrir fra Lady Davis Carmel Medical Center i Haifa, Israel.

Fokus på pasientopplæring og formidling av risiko

På kongressen ble det presentert nye retningslinjer innen fire viktige fagområder: forhøyet blodtrykk og hypertensjon, atrieflimmer, kronisk koronarsyndrom og perifer arteriell og aorta sykdom (PAAD). Blant annet er det nå strengere krav til blodtrykksbehandling, der blodtrykksmålinger helt ned i 121 systolisk hos utvalgte pasienter vil defineres som for høyt.

Det ble lagt stor vekt på livsstil og etterlevelse av behandling – vi vet at aterosklerosepasientene har god prognose dersom de behandles etter retningslinjene, men noe av utfordringen i dagens praksis er mangelfull oppfølging etter utskrivelse. I de nye retningslinjene vektlegges kommunikasjonen med pasienten, pasientopplæringen og visualiseringen av risiko. Dette er helt i tråd med NORCORs fokus. De tester blant annet ut digital oppfølging av denne pasientgruppen for å styrke etterlevelse og måloppnåelse av sekundærpreventive mål.

Ingrid Engebretsen presenterer på kongressen i London.
Ph.d.-stipendiat Ingrid Engebretsen presenterte sitt abstrakt om adherence og PCSK9-hemmere på kongressen.

Økende fokus på preventivt arbeid og pasientsentrerte vurderinger

Professor i atferdsmedisin og spesialist i hjertesykdommer John Munkhaugen, som er leder for forskningsgruppen NORCOR, ble sammen med nestleder og seniorforsker Elise Sverre intervjuet av Dagens Medisin på kongressen. Munkhaugen og Sverre var positive til kardiologifeltets økende fokus på både preventivt arbeid og pasientsentrerte vurderinger.

Sverre bemerket at det tidligere var vanlig at pasientsentrert tilnærming og informasjon kom på siste slide ved presentasjoner av retningslinjer. 

– Nå er det det de åpner med, det sier sitt. Det er et helt annet fokus, sa Sverre. Hun la til at livsstil og risikofaktorer nå har en sentral plass i de nye retningslinjene, noe som understreker aktualiteten og viktigheten av NORCORs arbeid.

Blogg

Previous article

ESC 2024. Årets nye ESC-retningslinjer.
Blogg

Next article

Fullt hus for forskere fra VVHFNew!!