Hjertesvikt-prosjektet

Hjertesvikt er en ledende årsak til sykehusinnleggelse og død med store konsekvenser for livskvalitet og helseøkonomi. Til tross for solid kunnskapsgrunnlag og klare retningslinjer så er det kun et fåtall av hjertesviktpasientene som får oppfølging etter utskrivelse fra sykehus, hovedsakelig på grunn av manglende kapasitet og ressurser.

Individualisert Tilpasset hjemmeoppfølging etter innleggelse for HJERTEsvikt (IT-HEART)

Formålet med det tverrfaglige prosjektet «Individualisert Tilpasset hjemmeoppfølging etter innleggelse for HJERTEsvikt (IT-HEART)» er å avklare om skreddersydd hjemmeoppfølging er en kostnadseffektiv og gjennomførbar metode til å følge opp multisyke pasienter fra klinisk praksis etter innleggelse med forverring av kjent hjertesvikt. Studien omfatter en observasjonell studie (N=85) og en multi-senter klinisk behandlingsstudie (https://clinicaltrials.gov/study/NCT05447598, REK 464460) der ca. 200 pasienter fra 2023 til 2025 innlagt med forverring av kjent hjertesvikt randomiseres til dagens kliniske praksis eller til digital hjemmoppfølging. Innholdet i intervensjonen er designet basert på funn i observasjonstiden og omfatter pasientopplæring og monitorering av symptomer og registreringer i eget hjem over en periode på tre måneder koblet til egenbehandlingsplan. Data for å beskrive studiepopulasjonen og for å evaluere evt. effekter av intervensjonen samles inn fra sykehusjournaler, kliniske undersøkelser og tester, spørreskjemaer, digitale plattformer og nasjonale registre, ved studiestart og etter 3 og 12 måneders oppfølging. Det blir gjennomført kvalitative dybdeintervjuer av pasienter og studiepersonell for å evaluere gjennomførbarhet og brukertilfredshet.

Prosjektet ledes av John Munkhaugen. Første PhD kandidat startet høsten 2023 og andre PhD kandidat starter høsten 2024.

PILOT-studien: Integrerte helsetjenester for skrøpelige pasienter med hjertesvikt.

I en nylig gjennomført prospektiv observasjons-studie fant vi at mer enn 6 av 10 pasienter som legges inn med akutt hjertesvikt i klinisk praksis er moderat eller svært skrøpelige og hyppig innlegges på sykehus. Studien viste et betydelig potensial for bedre oppfølgingen av denne pasientgruppen. I henhold til nasjonal sykehusplan og regional og lokal utviklingsplan (HSØ) skal skrøpelige eldre være et satsningsområde. NORCOR ønsker å sikre at de eldre i Norge blir ivaretatt på en trygg og verdig måte den siste fasen av livet.

IHT-H (Integrerte helsetjenester) er et innovasjonsprosjekt og forskningsprosjekt mellom Drammen kommune og medisinsk avdelingen Drammen sykehus.  Sudhir Sharma kommunalsjef hjemmetjenester og institusjon og Madli Indseth kommunalsjef helsetjenester Drammen kommune, samarbeider med avdelingssjef medisinsk avdeling Oscar Kristiansen og professor John Munkhaugen Seksjonsleder for forskning og utvikling Medisinsk Avdeling Drammen sykehus. De har sammen ledet utviklingen av en modell hvor skrøpelige eldre med hjertesvikt kartlegges hjemme med mål om bedret livskvalitet. 

Figur 1. Helhetlig behandlingsplan

Ytterlige informasjon om studien: Study Details | INTEgRated Health CARE for Patients With Frailty and Heart Failure | ClinicalTrials.gov, REK 678261.

IHT-H modellen: AKS (Avansert Klinisk allmennsykepleier) sykepleier sykehus, AKS sykepleier i Drammen kommune, primærkontakt i hjemmesykepleien, fastlege og geriater kartlegger pasienter innlagt med alvorlig hjertesvikt og clinical frailty scale 5 eller høyere hjemme sammen med pårørende en til to uker etter utskrivelse fra sykehus. Teamet utarbeider en helhetlig behandlingsplan basert på bred geriatrisk vurdering med fokus på hva som er viktig for pasient og pårørende (fig 1). Det utarbeides også en egenbehandlingsplan basert på trafikklysmodell med Grønn, Gul og Rød sone for å identifisere akutte forverringer tidlig og starte behandling tidlig med mål om mindre morbiditet og hospitalisering for den enkelte pasient. Modellen er utviklet fra IHT AHUS (fig 2).  Studien er godt i gang og vi skal inkludere pasienter frem til desember 2025.

Figur 2. Modell IHT Ahus

Helsedirektoratet har laget en film hvor IHT-H har fått en sentral rolle. Se video: AKS-sykepleiere – viktig kompetanse i fremtidens helsetjeneste